Portfolio| Biografie | Links | Contact

HUBERT CASIER - Fotografie

Geboren in Sas van Gent (NL).
Vertegenwoordiger van beroep, en nu woonachtig te Adegem. (België) Is ruim 30 jaar bezig met fotografie, en legt zich enkel toe op het portretteren van mensen. Hij heeft zijn eigen studio of werkt op locatie. Hij fotografeert voornamelijk vrouwen, die ook graag gefotografeerd willen worden. Ondanks het feit dat hij geen enkele opleiding heeft gehad in die richting, is het afgeleverde werk zeer professioneel te noemen. Elke fotosessie wordt tot in details zorgvuldig voorbereid. Zijn foto’s zijn rechtoe – rechtaan, zonder franjes, doch soms ietwat shockerend. Het licht is bij dit alles het voornaamste, met licht kan men een lichaam romantisch, sterk, sexy of mysterieus maken. Het is de puurste manier om met licht en schaduw te werken.

Hubert :

"Mijn grote voorbeelden zijn de beroemde fotografen Helmut Newton, Peter Lindbergh, Erwin Olaf, Anton Corbijn en Paul Huf. Portretfotografie is al meer dan 30 jaar mijn leven. De ogen van de modellen spelen in de meeste van mijn foto's een belangrijke rol. Het liefst haal ik mooie vrouwen voor de lens, de ene keer sterk en dominerend, de andere keer verleidelijk en sensueel. Mijn modellen hebben weinig ervaring met poseren, die doen ze bij mij op en zij blijven dan ook vele jaren bij mij terugkomen. Ik neem mijn camera ook nooit mee naar buiten in de hoop dat me er iets interessants zou overkomen, want voor straatfotografie heb ik geen interesse. Begin jaren negentig heb ik de foto's gemaakt van de zeer populaire zangeres Petra, toen verschillende jaren aan de top van de hitparades in België en in Nederland. Petra was ook een dankbaar onderwerp, zij wist altijd precies hoe zij gefotografeerd wilde worden met het juiste kapsel en speciale make-up. De gefotografeerde vrouwen hebben uiteenlopende leeftijden, sommige dromen stiekem van een carrière en andere komen per toeval of voor de grap voor mijn lens. Ik streef er echter naar om anonieme gezichten uit te kiezen om mijn droombeelden te vertolken. Het liefst geen professionele modellen die meteen een paar vertrouwde poses klaar hebben. Ik tracht mijn modellen iets mysterieus en tijdloos te geven in mijn foto's. Het is niet de bedoeling dat zij hun mooiste glimlach te voorschijn toveren, doch het is wel zo dat iemands gezicht zich zo mooi kan ontspannen na een lach. Dat is dan het perfecte moment om vast te leggen. Ik hou ervan mensen te fotograferen die iets teweegbrengen bij anderen. Je moet iemand doen vergeten waar ze zijn, de camera moet hen kunnen inpalmen, er is geen relatie tussen de mensen die ik fotografeer, het klikt of het klikt niet. Het is nooit zomaar een foto in mijn hoofd die ik invul met het model, en het is niet altijd een portret zoals het model zichzelf het liefst ziet of zou willen zien. Tussen mij en het model ontstaat een verhaal en dat vertelt die foto dan.

In tegenstelling tot film laat fotografie ook de fantasie van de toeschouwer de vrije loop. Ik wil absoluut geen dure camera's, techniek is niet het belangrijkste voor mij, de uitstraling van een model primeert. Zwart-wit fotografie heeft eindeloos veel tinten en nuances, schaduwen, licht en donker zorgen ervoor dat elke foto een evenwichtige compositie is. Bij iedere fotoshoot komt er ook wat voorbereiding kijken, en wat is nu het belangrijkste, de voorbereidende fase, de fotoshoot zelf of het beeld achteraf bijwerken ? Achteraf bijwerken is perfect mogelijk, doch als de ziel er niet inzit kun je het achteraf ook niet meer redden, en is de foto niet "echt".

Ik mis de fotografie altijd als ik een tijdje geen foto's heb genomen. Het is een rijk en gul medium waarin ik me gewillig laat meevoeren."


All pictures © Hubert Casier, all rights reserved.
Nothing may be used without prior written permission.